ALAIN CARON

Alain Caron is een gerenommeerde Franse chef-kok die zijn Franse afkomst prachtig laat samensmelten met zijn geadopteerde Nederlandse thuis.

Geboren en getogen in een eenvoudige Parijse volksbuurt, groeide Alain op als de jongste van vijf kinderen, gevoed door hun half Italiaanse moeder. Door zijn liefde voor muziek heeft hij 3 jaar lang een vooropleiding voor het conservatorium gevolgd. Echter, eigenwijs en creatief als hij was koos hij zijn eigen pad: hij besloot te gaan drummen in een jazzband, wat hij bijna 7 jaar lang deed.

Omdat Alain zijn school niet afmaakte en het drummen niet voldoende opleverde ging hij aan de slag als loodgieter. Nadat ook de band uit elkaar viel en Alain een pauze nam op het Griekse eiland Patmos, ontmoette hij daar een Nederlandse vrouw woonachtig in Utrecht. Eerst pendelde hij tussen Parijs en Amsterdam, maar omdat hij geld moest verdienen, kwam hij in een Parijse keuken te werken. Na een gezamenlijke reis door Australië en Indonesië besloten Alain en zijn toenmalige vriendin Jet samen in Parijs te gaan wonen. Met de komst van een tweeling verhuisden ze echter naar het stabielere Nederland, waar Alain besloot van zijn werk zijn carrière te maken.

Alain startte in 1984 bij de Gouden Reael in Amsterdam. Daarna volgden vele zaken zoals De Canard Sauvage, De Kersentuin (waar hij met oa Joop Braakhekke werkte), Cristophe, De Doelen in Muiden en Tante Koosje in Loenen aan de Vecht. Echter is Alain een man van vele interesses en was hij moeilijk in een kleine ruimte vast te houden.

Alain Caron

TV-icoon en ambassadeur van de Nederlandse gastronomie

Naast zijn werk in de keuken heeft Alain Caron ook een indrukwekkende bijdrage geleverd aan de Nederlandse gastronomie via de televisie. Hij werd een begrip door zijn rollen in populaire kookprogramma’s als “MasterChef Holland” en “Binnenste Buiten” op KRO-NCRV. Zijn charismatische aanwezigheid, diepgaande kennis en aanstekelijke enthousiasme voor eten hebben gastronomisch koken toegankelijk gemaakt voor een breder publiek in Nederland. Caron’s televisiecarrière begon in 1995 met “Who’s cooking today” op IDTV, gevolgd door een reeks programma’s die zijn veelzijdigheid als chef-kok en presentator lieten zien. Zijn expertise werd ook gevraagd in verschillende culinaire programma’s, wat hem de Diamant Award opleverde voor zijn unieke bijdrage aan de Nederlandse gastronomie.

Ik geef een paar uur van mijn tijd en kook voor je. Ik wil je gelukkig maken. Het gaat om dit moment, het leven is nu.

Alain Caron
Alain Caron
Alain, Café Caron ©Anne Timmers
 Café Caron
Alain & Roeltje, Café Caron

Het levensverhaal van Alain Caron is er een van voortdurende verkenning en creativiteit, niet alleen in de gastronomie maar ook in zijn persoonlijke interesses zoals muziek en kunst, waaruit een man met vele talenten blijkt. Zijn benadering van koken, beïnvloed door helden zoals Paul Bocuse, wordt gekenmerkt door een mix van traditie en innovatie, waardoor zijn keuken een universele taal is die boeit en verrukt. Met een carrière die meer dan drie decennia in Nederland omspant, heeft Alain Caron een onuitwisbare stempel gedrukt op de Nederlandse culinaire wereld.

-->
Get a glimpse of what goes on at our restaurants.
Choose the Instagram account you want to visit.
Pick the restaurant you want to make a group reservation at.